Städtips

10 platser att rengöra som du kan ha glömt bort

Det är ingen hemlighet att rengöring är en viktig del av att hålla ditt hem rent och hälsosamt. Men ibland kan vissa platser bli förbisedda och missas i den dagliga rengöringsrutinen. Här är en lista över 10 platser som du kanske har glömt att rengöra, men som är viktiga att inte glömma bort.

Platser att rengöra som du kan ha glömt bort

 1. Lampskärmar
  Lampskärmar kan bli dammiga och smutsiga över tiden. Se till att rengöra dem regelbundet genom att använda en dammborste eller en mjuk klädd trasa. Det kommer inte bara att hjälpa till att behålla deras utseende, utan också förbättra ljusets kvalitet.

 2. Bakom kylskåpet
  Bakom kylskåpet är en plats som sällan får uppmärksamhet när det gäller rengöring. Men det kan snabbt samlas damm och smuts där, vilket kan påverka kylskåpets prestanda. Dra ut kylskåpet från väggen och dammsug eller torka av området regelbundet.

 3. Gardiner och persienner
  Många människor rengör inte sina gardiner eller persienner särskilt ofta. Men dessa kan snabbt samla på sig damm och smuts. Tvätta eller rengör dem en gång i månaden för att hålla dem fräscha och rena.

 4. Lampor
  Lampor är en annan plats som ofta förbises när det kommer till rengöring. Fingertoppar lämnar ofta märken på lampskärmar och lampor. Var försiktig när du rengör dem och använd en mjuk trasa eller rengöringslösning som är säker för materialen.

 5. Väggar och dörrar
  Väggarna och dörrarna i ditt hem kan bli smutsiga utan att du ens märker det. Rengör dem regelbundet med en mild rengöringslösning för att ta bort fläckar, smuts och fingeravtryck.

 6. Vädringsgaller
  Ventileringsgaller kan snabbt bli igentäppta med damm och smuts. Detta kan minska effektiviteten på ventilationssystemet i ditt hem. Se till att rengöra och dammsuga dessa galler regelbundet för att hålla luftflödet optimalt.

 7. Mattor och mattkanter
  Många människor rengör sina mattor, men glömmer ofta bort mattkanterna. Smuts och damm kan snabbt samlas där och påverka inomhusluftkvaliteten. Var noga med att dammsuga både mattan och kanterna regelbundet.

 8. Baksidan av toaletten
  Baksidan av toaletten är en plats som ofta förbises vid rengöring. Smuts och kalkavlagringar kan byggas upp där över tiden. Använd en rengöringsborste och en desinfektionslösning för att rengöra denna plats regelbundet.

 9. Bakom soffor och möbler
  Bakom soffor och andra möbler kan snabbt samlas damm och smuts. Dra ut möblerna och dammsuga eller torka av detta område regelbundet för att undvika ansamling av smuts och allergener.

 10. Överst på bokhyllor och över skåp
  Många människor glömmer att rengöra de platser som är svåra att nå, som toppen av bokhyllor och över skåp. Använd en lång förlängningsverktyg eller en dammvippa för att rengöra dessa områden och få bort damm och spindelväv.

Sammanfattningsvis är det viktigt att inte glömma bort dessa platser när du rengör ditt hem. Genom att ta hand om dem regelbundet kan du hålla ditt hem rent och hälsosamt för dig och din familj.

 1. Köksfläkten
  Köksfläkten fångar upp matos och ångor, vilket kan leda till ansamling av fett och smuts. Ta ut filterna och rengör dem noggrant med varmt vatten och diskmedel. Se även till att torka av fläkten själv och ta bort eventuellt fett som kan ha fastnat.

 2. Baseboards
  Socklar eller lister längs golvet i ditt hem behöver också uppmärksamhet. Dammsug eller torka av dem för att ta bort damm och smuts. Om de är smutsiga eller fläckade kan det vara en bra idé att torka av dem med en fuktig trasa och mild rengöringslösning.

 3. Elektronik
  Datorer, TV-apparater och andra elektroniska enheter samlar på sig damm och fingeravtryck. Använd en mjuk mikrofibertrasa för att rengöra dem och se till att de är avstängda innan du börjar. Var också försiktig så att du inte skadar ytan.

 4. Avloppsrör
  Avloppsrör kan bli täppta av hår, matrester och andra föroreningar. För att undvika dålig lukt och stopp i avloppet kan du regelbundet använda en avloppsrensare eller hälla ner varmt vatten och bakpulver följt av ättika för att rengöra rören.

 5. Rengöringsredskap
  Att hålla dina rengöringsredskap rena är också viktigt för att undvika spridning av smuts och bakterier. Efter varje användning, skölj dina redskap ordentligt och förvara dem på en ren plats för att undvika eventuell förorening.

 6. Luftkonditioneringsfilter
  Luftkonditioneringsfilter samlar på sig damm och smuts över tiden, vilket kan minska luftflödet och kvaliteten på luften i ditt hem. Rengör eller byt ut filterna enligt tillverkarens anvisningar för att hålla ditt luftkonditioneringssystem i toppskick.

 7. Kaffebryggare
  Kaffebryggare kan bli smutsiga av kaffeolja och kalkavlagringar. Rengör din kaffebryggare regelbundet genom att köra en blandning av vatten och vinäger genom maskinen. Glöm inte att regelbundet rengöra kaffekannan och filterkorgen också.

 8. Bildramar
  Bildramar kan tendera att samla på sig damm och smuts runt kanterna. Använd en mjuk trasa eller en pensel för att försiktigt torka av ramarna regelbundet och hålla dem rena och fina.

 9. Bilinteriör
  Inte bara ditt hem behöver rengöring, utan också din bil. Se till att rengöra bilens interiör regelbundet, inklusive säten, instrumentbräda, ratt och golvmattor. Använd lämpliga rengöringsprodukter för att ta bort fläckar och smuts.

 10. Skåpsinsidor
  Vi rengör oftast bara skåpen utvändigt, men vad med insidan? Ta bort allt från skåpen och rengör dem noggrant med en mild rengöringslösning. Torka även av hyllor och lådor för att hålla dem rena och fria från damm och spill.

Genom att regelbundet rengöra dessa förbisedda platser kan du vara säker på att ditt hem är rent och hälsosamt. Ta dig tid att ge dem den uppmärksamhet de förtjänar för att skapa en ren och välkomnande miljö.

tips innan du anlitar ett städföretag

Viktiga faktorer att hålla i åtanke när du anlitar ett städföretag

När du letar efter ett städföretag är valet du gör mycket viktigt. När allt kommer omkring, vill du att städjobbet ska slutföras framgångsrikt och inte försummas eller göras på ett dåligt sätt.

För att säkerställa bra resultat totalt sett måste du ta hänsyn till flera faktorer. De kommer att vägleda ditt val om vilket städföretag du ska anlita för jobbet. Det är genom att investera lite tid i efterforskning som du kan säkerställa 100 % framgång.

Innan du anlitar ett städföretag

Eftersom du vill ha ditt hem eller en annan fastighet välstädad, kommer det endast bli riktigt bra om du tar hänsyn till var och en av följande faktorer för att anlita en bra städfirma i Härryda.

Att städföretaget arbetar lokalt

Självklart vill du ha ett företag som verkar inom ditt område. Det är en viktig faktor eftersom olika företag täcker olika områden. Uppenbarligen kan du inte lita på ett företag som inte täcker ditt område. Det är alltid att föredra att gå till ett städföretag så nära dig som möjligt eftersom det ger dem (och dig) viss flexibilitet.

Dessutom, ju närmare städföretaget är ditt hem, desto punktligare blir de när de kommer för att städa.

Kostnaden för städservice

Detta är en av de viktigaste faktorerna att tänka på innan du faktiskt anställer ett städföretag. Det första du märker på ett städföretag är priset – oavsett om det är för mycket eller lite kommer det att diktera hur du gör framöver. Till exempel kan ett företag som är för dyrt vara långt bortom din budget. Samtidigt bör ett företag som är för billigt signalera några varningstecken, eftersom de kan göra ett dåligt jobb eller till och med inget jobb alls.

Rengöringsmedel de använder

Hur städfirman gör sitt jobb är också viktigt. Miljövänliga rengöringslösningar behövs definitivt eftersom de är säkra och gör jobbet perfekt. Det finns all anledning att anställa ett företag som följer sådana standarder och därtill försöker förbättra dem. Väletablerade rengöringsförfaranden är ett tecken på erfarna städare. Så leta definitivt efter sådant.

Rykte och omdömen för ett städföretag

Ett bra städföretag kommer inte att gå obemärkt förbi och kommer säkert att locka många kunder. Det är därför det är så viktigt att fråga människor du känner om en städtjänstleverantör som de har använt. Ytterst sett så är det så att om många människor rapporterar att ett företag är bra, är sannolikheten högre att det är värt att hyra in. Det är inte bara gott rykte som gör ett företag till ett klokt val, utan också de faktorer som står bakom detta rykte. Lär dig att skilja dem från varandra och gör därefter det bästa valet.

Vilka städtjänster erbjuder de

Det finns städföretag som specialiserar sig på vissa städtjänster. Du måste ta reda på mer om ett företag för att förstå deras förmåga och vad de kan hjälpa dig med. Det är så du kommer att få korrekt hjälp av dem.

Dessa är alla viktiga faktorer att tänka på när du anställer ett städföretag för att arbeta för dig. Läs på väl och välj det företag som bäst passar dina krav.

knep för att rengöra ugnen

6 enkla knep för att rengöra ugnen som ett proffs

Det finns många hushållssysslor som du måste ta hand om varje dag men få av dem är lika jobbiga och ansträngande som att rengöra ugnen. Det verkar som att detta är den mest hatade städuppgiften eftersom den kräver mycket arbete och tar riktigt lång tid.

Rengöra ugnen – Så gör du det enkelt och snabbt

Innan du ger upp hoppet ska du veta att det finns ett antal välbeprövade metoder som du kan använda för rengöringsuppgiften. De kommer alla göra jobbet enklare för dig, även om det inte blir helt problemfritt. Följ knepen här under för att få ugnsrengöringen att kännas enkel. Annars bör du kontakta ett rekommenderat städföretag i Härryda för rengöringshjälp.

Blanda din egen rengöringslösning för ugnen

Ett hemmagjort ugnsrengöringsmedel är ofta bättre än de produkter som du kan hitta i din matbutik. Du kommer bli förvånad över att en blandning av vatten och bakpulver skapar en kräm som kan ta bort även de tuffaste ugnsfläckarna. Om du tillsätter lite vinäger så kan bakpulvret reagera och rengöra ännu bättre. Prova det, du kommer inte ångra det.

Rengör hyllplanen i din ugn

Om du hittills har ignorerat hyllorna i din ugn så är det dags för dig att ta hand om dem och rengöra dem. Ta ut dem och placera dem i en påse du kan försegla. Fyll på med en del vatten och en del vinäger och låt det sitta. Det tar ungefär en timma att lösa upp även de tuffaste fläckarna. Skölj noggrant av efteråt, torka och voíla, dina hyllor är rena.

Bekämpa olja med olja

Även om det låter konstigt så kan du ta hand om uppbyggt fett och olja från fläkten med hjälp av olja. Ta en pappershandduk och häll på lite olivolja som du sedan gnuggar in. Det borde hjälpa dig att få bort alla rester utan att använda kraftiga kemikalier. När du är klar kan du använda ett allrengöringsmedel för att bli av med de sista resterna.

Ta hand om obehagliga dofter i din ugn

En kvarvarande doft kan förstöra det fina i att laga en god måltid hemma. Det händer lätt med fiskrätter. Istället för att ta bort fisk från din meny så kan du använda essentiella oljor till din hjälp. Tillsätt några droppar i en ugnsfast form med vatten och värm den. Det kommer inte ta lång tid innan köket slutar dofta illa och istället börjar lukta mycket trevligare.

Använd vaniljkräm till polering av ugnen

Om du vill att din ugn skall vara skinande ren och fin så kan du använda vaniljkräm. Applicera det med en ren trasa och låt det sitta i 10 minuter. Torka av efteråt och njut av att kunna avspegla dig i dina metallytor.

Använd dismaskinstabletter för svårare fläckar i ugnen

Visste du att du kan använda diskmaskinstabletter till att få bort matrester som sitter hårt fast? Det här är ett utmärkt alternativ för svårare fläckar. Blöt bara ner en del av tabletten och gnugga över den smutsiga delen. Du kommer snabbt se att smutsen försvinner med minimal ansträngning.

Genom att använda dessa knep när du rengör ugnen så minskar du mängden städarbete avsevärt. Gör det nästa gång du skall rengöra din ugn och se vilken stor skillnad de gör.

råd innan du anlitar ett städföretag för hemstädning

Hemstädning – Råd till dig som tänkt anlita en städfirma för denna städtjänst

Med den hektiska livsstil vi har är det nästan omöjligt för oss att se efter underhållet av våra hem. När vi försöker balansera våra hektiska arbetsscheman och jäktiga familjeliv blir det svårt att komma hem efter en lång dag och ta itu med de dagliga städuppgifterna. Av detta skäl betraktas det inte längre som en lyx utan det har blivit en nödvändighet i våra liv att anlita en städfirma. Innan du anlitar någon som kan hjälpa dig med detta är det några saker du bör tänka på.

8 tips när du letar städföretag för hemstädning

 1. Välj alltid ett städföretag i Härryda som du känner dig säker på. Fråga dina vänner, släktingar eller grannar om deras åsikter för att få en bild av ryktet och trovärdigheten hos det städföretag du planerar att anlita för hemstädning.
 2. Det kan också vara till hjälp att höra med branschorganisationer. De kan kanske ge rekommendationer om städfirmor i ditt område.
 3. Gula sidorna och Internet finns alltid till hands. Sökmotorer och annonser kan hjälpa dig att lättare hitta en professionell städare för hemstädning.
 4. Bestäm vilka uppgifter du vill att hemstädtjänsten ska utföra och förhandla utifrån det. Innan du börjar förhandla, ta reda på marknadspriset för att få en god ide om ett rimligt pris för hemstäd.
 5. Det är en god ide att låta de professionella göra de tyngre uppgifterna. Såsom fönsterputsning, damma, skurning av golv och så vidare. Försök klara lättare uppgifter själv. Det kan hjälpa dig spara pengar samtidigt som du får de tyngre uppgifterna gjorda.
 6. När du väljer ett städföretag, be dem komma till ditt hem och gå igenom listan över uppgifter som du vill att de ska utföra vid en hemstädning. Be arbetsledaren kontrollera listan och tala om om det är någon av dem de inte kan göra. Se till att få en skriftlig uppskattning för att undvika framtida förvirring.
 7. Kontrollera städföretagets omdömen inom affärsområdet innan du anlitar dem. Se till att få en skriftlig bekräftelse av vilka arbetsuppgifter de ska utföra regelbundet och priset du betalar per besök.
 8. Slutligen, fråga städfirman vilka rengöringsmedel de använder och varifrån de skaffar dem. Se till att de använder rengöringsprodukter av hög kvalitet eftersom det trots allt är ditt hem som betyder mer än någonting annat för dig.

Genom att följa dessa enkla råd kan du vara förvissad om att du lämnar över underhållet av ditt hem till en ansedd och professionell hemstädtjänst.

Regelbunden rengöring av taket – varför är det nödvändigt?

När vi talar om regelbunden rengöring så betyder det inte att det bör göras varje månad, men det bör i alla fall göras en gång per år. De flesta husägare känner sig inte bekväma med detta så de anlitar en professionell städfirma istället. Kontakta vår städfirma i Härryda för information om våra städtjänster. Taket samlar naturligt på sig smuts, alger, skräp, mossa och annan smuts som måste tas bort. Om man gör det ökar det värdet på hemmet, så det är en bra investering. Det förlänger också livslängden på det.

Takrengöring som bör göras  minst en gång per år

rengöring av taket är viktigt att göra regelbundet

Ta bort skräp

Skräpet vi talat om kan vara små trädgrenar, löv etc. och är en av de enklaste delarna då du ska göra rent taket. Om du som husägare bestämmer dig för att sopa av några av de mindre grenarna måste du börja med att se till att du har en stadig stege att använda. Om du ska gå upp på taket för att ta bort större grenar eller sopa bort löv, se till att du har halkfria skor på dig. Du bör även ha någon nere på marken som tittar på och ser till att du inte faller genom att exempelvis hålla stegen stadigt. Var försiktig då du kastar ner grenarna så att du inte tappar balansen och ramlar. Om du har en lång skarvsladd kan du använda en lövblåsare för att blåsa löven av taken och sedan använda en sop för att få bort resten. När taket är städat bör du ta dig tid att rensa stuprännorna på alla löv du just blåst ner i dem.

Ta bort alger och mossa

Detta är något man som husägare kan klara av, men som de flesta lämnar till de professionella eftersom de har både kunskapen och de rätta rengöringsmedlen och verktygen för att kunna utföra jobbet på ett korrekt sätt. Både alger och mossa är ditt taks värsta fiender och är kapabla att skapa läckor i ditt tak. De bör tas bort omedelbart, vilket innebär minst en gång i kvartalet istället för en eller två gånger på år. Tidsintervallen beror på hur ofta återkommande angreppen är. En professionell städfirma kommer säkerligen att använda ett medel med ett pH värde under fyra. Många gånger är detta ett medel som blandats av lika delar hett vatten och vinäger. Du kan även blanda i lite citronjuice i mixen. Om ditt tak plågas av mossa häller de på blandningen på ditt tak och sköljer inte bort det så att det har tid att verka och döda mossan. Om det gäller en tillväxt av alger så kan de använda samma blandning men tvätta bort algerna med hjälp av en mjuk borste och skrubba tills taket blivit rent igen. Se till att den professionella städfirman du anlitar inte använder en högtryckstvätt då det kan skada ditt tak.

Checklista för flytt av kontor

Vad en checklista för flytten av kontoret måste innehålla

Att flytta ett kontor är ofta komplicerat och överväldigande för en ensam person att hantera. Så det är en bra idé att skapa en checklista över de mer än 200 steg som är involverade i processen. Nedan kommer du hitta några rubriker att fokusera på för att hålla din flytt på banan och inom budgeten!

Bostadsmarknaden

Gör en analys på ditt nuvarande ställe och se om det går att förbättra. Kan du minska kostnaderna med ett mindre kontor? Kan du flytta kontoret närmare dina potentiella kunder? Kan du hitta en byggnad eller lokal som bättre kan reflektera vad ditt företag vill förmedla? När du listat allt som ditt företag behöver för att kunna fortsätta växa och bli bättre så börja leta efter en lokal som passar dina behov. Du kan också konsultera en arkitekt under denna tid med eftersom de kan ha enkla designlösningar på de problem du kan stöta på i de olika lokalerna du tittar på. Påbörja denna analys och leta efter rätt lokal i ett till två år innan du flyttar.

Kontorsinredning

en checklista för kontorsflytten underlättar

Du kan minska kostnaderna genom en smart design på kontoret också. Hitta en inredningsdesigner som kan arbeta tillsammans med din arkitekt för att skapa den mest effektiva arbetsytan på så liten plats som möjligt. Överväg också att investera i en innovativ design som kan inspirera dina anställda och höja kreativiteten. Ju gladare anställa desto mer produktiva. Så snart du vet hur du vill att ditt företag ska använda de nya lokalerna kontakta då en arkitekt och inredare. Denna del bör också inträffa en till två år innan själva flytten.

Bygga och bygga ut

När du har din slutgiltiga design klar på checklistan så går projekten in i bygga eller bygga ut fasen. Alla fysiska ändringar som ska göras i det nya kontoret utförs nu med hjälp av din arkitekt och det byggföretag du valt. Träffa dem alla tillsammans innan byggandet börjar för att se till att ni har samma tidsplanering och budget, och gör ändringar om det inte stämmer överens. Beroende på hur stort ditt projekt är så rekommenderas det att börja med detta tre till sex månader innan du ska flytta in.

IT-flytt

Att flytta ditt nätverk till ett nytt kontor kräver en noggrann planering och vissa tester. Anlita en expert på området för att planera flytten av server, utrustning och för att utföra de backups som behövs. Dessa bör även testat många gånger innan flytten för att se till att all data blivit kopierat och kan återställas på det nya kontoret. Börja planera detta sex månader innan flytten.

Flyttfirma för kontorsflyttar

Det sista stora steget på din checklista är att anlita en flyttfirma och sedan överse hela flytten när den väl sker. Det kan låta enkelt, men eftersom detta sker i slutet av planeringen av en flytt så är det lätt att man missar denna viktiga detalj. Se till att flyttfirman är specialiserade i denna sortens flytt och har den budget de behöver för att göra flytten rätt. Men en för liten budget eller med brist på erfarenhet kan det uppstå stora förseningar eller tillkomma onödiga kostnader just när du inte har tid för det. Börja leta efter en väl ansedd flyttfirma en till tre månader innan flytten.