knep för att rengöra ugnen

6 enkla knep för att rengöra ugnen som ett proffs

Det finns många hushållssysslor som du måste ta hand om varje dag men få av dem är lika jobbiga och ansträngande som att rengöra ugnen. Det verkar som att detta är den mest hatade städuppgiften eftersom den kräver mycket arbete och tar riktigt lång tid.

Rengöra ugnen – Så gör du det enkelt och snabbt

Innan du ger upp hoppet ska du veta att det finns ett antal välbeprövade metoder som du kan använda för rengöringsuppgiften. De kommer alla göra jobbet enklare för dig, även om det inte blir helt problemfritt. Följ knepen här under för att få ugnsrengöringen att kännas enkel. Annars bör du kontakta ett rekommenderat städföretag i Härryda för rengöringshjälp.

Blanda din egen rengöringslösning för ugnen

Ett hemmagjort ugnsrengöringsmedel är ofta bättre än de produkter som du kan hitta i din matbutik. Du kommer bli förvånad över att en blandning av vatten och bakpulver skapar en kräm som kan ta bort även de tuffaste ugnsfläckarna. Om du tillsätter lite vinäger så kan bakpulvret reagera och rengöra ännu bättre. Prova det, du kommer inte ångra det.

Rengör hyllplanen i din ugn

Om du hittills har ignorerat hyllorna i din ugn så är det dags för dig att ta hand om dem och rengöra dem. Ta ut dem och placera dem i en påse du kan försegla. Fyll på med en del vatten och en del vinäger och låt det sitta. Det tar ungefär en timma att lösa upp även de tuffaste fläckarna. Skölj noggrant av efteråt, torka och voíla, dina hyllor är rena.

Bekämpa olja med olja

Även om det låter konstigt så kan du ta hand om uppbyggt fett och olja från fläkten med hjälp av olja. Ta en pappershandduk och häll på lite olivolja som du sedan gnuggar in. Det borde hjälpa dig att få bort alla rester utan att använda kraftiga kemikalier. När du är klar kan du använda ett allrengöringsmedel för att bli av med de sista resterna.

Ta hand om obehagliga dofter i din ugn

En kvarvarande doft kan förstöra det fina i att laga en god måltid hemma. Det händer lätt med fiskrätter. Istället för att ta bort fisk från din meny så kan du använda essentiella oljor till din hjälp. Tillsätt några droppar i en ugnsfast form med vatten och värm den. Det kommer inte ta lång tid innan köket slutar dofta illa och istället börjar lukta mycket trevligare.

Använd vaniljkräm till polering av ugnen

Om du vill att din ugn skall vara skinande ren och fin så kan du använda vaniljkräm. Applicera det med en ren trasa och låt det sitta i 10 minuter. Torka av efteråt och njut av att kunna avspegla dig i dina metallytor.

Använd dismaskinstabletter för svårare fläckar i ugnen

Visste du att du kan använda diskmaskinstabletter till att få bort matrester som sitter hårt fast? Det här är ett utmärkt alternativ för svårare fläckar. Blöt bara ner en del av tabletten och gnugga över den smutsiga delen. Du kommer snabbt se att smutsen försvinner med minimal ansträngning.

Genom att använda dessa knep när du rengör ugnen så minskar du mängden städarbete avsevärt. Gör det nästa gång du skall rengöra din ugn och se vilken stor skillnad de gör.