Regelbunden rengöring av taket – varför är det nödvändigt?

När vi talar om regelbunden rengöring så betyder det inte att det bör göras varje månad, men det bör i alla fall göras en gång per år. De flesta husägare känner sig inte bekväma med detta så de anlitar en professionell städfirma istället. Kontakta vår städfirma i Härryda för information om våra städtjänster. Taket samlar naturligt på sig smuts, alger, skräp, mossa och annan smuts som måste tas bort. Om man gör det ökar det värdet på hemmet, så det är en bra investering. Det förlänger också livslängden på det.

Takrengöring som bör göras  minst en gång per år

rengöring av taket är viktigt att göra regelbundet

Ta bort skräp

Skräpet vi talat om kan vara små trädgrenar, löv etc. och är en av de enklaste delarna då du ska göra rent taket. Om du som husägare bestämmer dig för att sopa av några av de mindre grenarna måste du börja med att se till att du har en stadig stege att använda. Om du ska gå upp på taket för att ta bort större grenar eller sopa bort löv, se till att du har halkfria skor på dig. Du bör även ha någon nere på marken som tittar på och ser till att du inte faller genom att exempelvis hålla stegen stadigt. Var försiktig då du kastar ner grenarna så att du inte tappar balansen och ramlar. Om du har en lång skarvsladd kan du använda en lövblåsare för att blåsa löven av taken och sedan använda en sop för att få bort resten. När taket är städat bör du ta dig tid att rensa stuprännorna på alla löv du just blåst ner i dem.

Ta bort alger och mossa

Detta är något man som husägare kan klara av, men som de flesta lämnar till de professionella eftersom de har både kunskapen och de rätta rengöringsmedlen och verktygen för att kunna utföra jobbet på ett korrekt sätt. Både alger och mossa är ditt taks värsta fiender och är kapabla att skapa läckor i ditt tak. De bör tas bort omedelbart, vilket innebär minst en gång i kvartalet istället för en eller två gånger på år. Tidsintervallen beror på hur ofta återkommande angreppen är. En professionell städfirma kommer säkerligen att använda ett medel med ett pH värde under fyra. Många gånger är detta ett medel som blandats av lika delar hett vatten och vinäger. Du kan även blanda i lite citronjuice i mixen. Om ditt tak plågas av mossa häller de på blandningen på ditt tak och sköljer inte bort det så att det har tid att verka och döda mossan. Om det gäller en tillväxt av alger så kan de använda samma blandning men tvätta bort algerna med hjälp av en mjuk borste och skrubba tills taket blivit rent igen. Se till att den professionella städfirman du anlitar inte använder en högtryckstvätt då det kan skada ditt tak.