10 platser att rengöra som du kan ha glömt bort

Det är ingen hemlighet att rengöring är en viktig del av att hålla ditt hem rent och hälsosamt. Men ibland kan vissa platser bli förbisedda och missas i den dagliga rengöringsrutinen. Här är en lista över 10 platser som du kanske har glömt att rengöra, men som är viktiga att inte glömma bort.

Platser att rengöra som du kan ha glömt bort

 1. Lampskärmar
  Lampskärmar kan bli dammiga och smutsiga över tiden. Se till att rengöra dem regelbundet genom att använda en dammborste eller en mjuk klädd trasa. Det kommer inte bara att hjälpa till att behålla deras utseende, utan också förbättra ljusets kvalitet.

 2. Bakom kylskåpet
  Bakom kylskåpet är en plats som sällan får uppmärksamhet när det gäller rengöring. Men det kan snabbt samlas damm och smuts där, vilket kan påverka kylskåpets prestanda. Dra ut kylskåpet från väggen och dammsug eller torka av området regelbundet.

 3. Gardiner och persienner
  Många människor rengör inte sina gardiner eller persienner särskilt ofta. Men dessa kan snabbt samla på sig damm och smuts. Tvätta eller rengör dem en gång i månaden för att hålla dem fräscha och rena.

 4. Lampor
  Lampor är en annan plats som ofta förbises när det kommer till rengöring. Fingertoppar lämnar ofta märken på lampskärmar och lampor. Var försiktig när du rengör dem och använd en mjuk trasa eller rengöringslösning som är säker för materialen.

 5. Väggar och dörrar
  Väggarna och dörrarna i ditt hem kan bli smutsiga utan att du ens märker det. Rengör dem regelbundet med en mild rengöringslösning för att ta bort fläckar, smuts och fingeravtryck.

 6. Vädringsgaller
  Ventileringsgaller kan snabbt bli igentäppta med damm och smuts. Detta kan minska effektiviteten på ventilationssystemet i ditt hem. Se till att rengöra och dammsuga dessa galler regelbundet för att hålla luftflödet optimalt.

 7. Mattor och mattkanter
  Många människor rengör sina mattor, men glömmer ofta bort mattkanterna. Smuts och damm kan snabbt samlas där och påverka inomhusluftkvaliteten. Var noga med att dammsuga både mattan och kanterna regelbundet.

 8. Baksidan av toaletten
  Baksidan av toaletten är en plats som ofta förbises vid rengöring. Smuts och kalkavlagringar kan byggas upp där över tiden. Använd en rengöringsborste och en desinfektionslösning för att rengöra denna plats regelbundet.

 9. Bakom soffor och möbler
  Bakom soffor och andra möbler kan snabbt samlas damm och smuts. Dra ut möblerna och dammsuga eller torka av detta område regelbundet för att undvika ansamling av smuts och allergener.

 10. Överst på bokhyllor och över skåp
  Många människor glömmer att rengöra de platser som är svåra att nå, som toppen av bokhyllor och över skåp. Använd en lång förlängningsverktyg eller en dammvippa för att rengöra dessa områden och få bort damm och spindelväv.

Sammanfattningsvis är det viktigt att inte glömma bort dessa platser när du rengör ditt hem. Genom att ta hand om dem regelbundet kan du hålla ditt hem rent och hälsosamt för dig och din familj.

 1. Köksfläkten
  Köksfläkten fångar upp matos och ångor, vilket kan leda till ansamling av fett och smuts. Ta ut filterna och rengör dem noggrant med varmt vatten och diskmedel. Se även till att torka av fläkten själv och ta bort eventuellt fett som kan ha fastnat.

 2. Baseboards
  Socklar eller lister längs golvet i ditt hem behöver också uppmärksamhet. Dammsug eller torka av dem för att ta bort damm och smuts. Om de är smutsiga eller fläckade kan det vara en bra idé att torka av dem med en fuktig trasa och mild rengöringslösning.

 3. Elektronik
  Datorer, TV-apparater och andra elektroniska enheter samlar på sig damm och fingeravtryck. Använd en mjuk mikrofibertrasa för att rengöra dem och se till att de är avstängda innan du börjar. Var också försiktig så att du inte skadar ytan.

 4. Avloppsrör
  Avloppsrör kan bli täppta av hår, matrester och andra föroreningar. För att undvika dålig lukt och stopp i avloppet kan du regelbundet använda en avloppsrensare eller hälla ner varmt vatten och bakpulver följt av ättika för att rengöra rören.

 5. Rengöringsredskap
  Att hålla dina rengöringsredskap rena är också viktigt för att undvika spridning av smuts och bakterier. Efter varje användning, skölj dina redskap ordentligt och förvara dem på en ren plats för att undvika eventuell förorening.

 6. Luftkonditioneringsfilter
  Luftkonditioneringsfilter samlar på sig damm och smuts över tiden, vilket kan minska luftflödet och kvaliteten på luften i ditt hem. Rengör eller byt ut filterna enligt tillverkarens anvisningar för att hålla ditt luftkonditioneringssystem i toppskick.

 7. Kaffebryggare
  Kaffebryggare kan bli smutsiga av kaffeolja och kalkavlagringar. Rengör din kaffebryggare regelbundet genom att köra en blandning av vatten och vinäger genom maskinen. Glöm inte att regelbundet rengöra kaffekannan och filterkorgen också.

 8. Bildramar
  Bildramar kan tendera att samla på sig damm och smuts runt kanterna. Använd en mjuk trasa eller en pensel för att försiktigt torka av ramarna regelbundet och hålla dem rena och fina.

 9. Bilinteriör
  Inte bara ditt hem behöver rengöring, utan också din bil. Se till att rengöra bilens interiör regelbundet, inklusive säten, instrumentbräda, ratt och golvmattor. Använd lämpliga rengöringsprodukter för att ta bort fläckar och smuts.

 10. Skåpsinsidor
  Vi rengör oftast bara skåpen utvändigt, men vad med insidan? Ta bort allt från skåpen och rengör dem noggrant med en mild rengöringslösning. Torka även av hyllor och lådor för att hålla dem rena och fria från damm och spill.

Genom att regelbundet rengöra dessa förbisedda platser kan du vara säker på att ditt hem är rent och hälsosamt. Ta dig tid att ge dem den uppmärksamhet de förtjänar för att skapa en ren och välkomnande miljö.